Ett besök på Harmoni Expo

I helgen besökte jag Harmoni Expo, Sveriges största alternativmässa för Kropp & Själ. En tvådagars-mässa som hålls i Solnahallen (Stockholm) varje höst och vår. Mässan har anordnats där sedan 2009, och jag har besökt den ett flertal gånger under årens lopp. Såhär beskriver Harmoni Expo sig själva på deras egen webbplats:

“Grundtanken bakom Harmoni Expo är att lokala terapeuter och försäljare inom det alternativa levernet ska få komma fram och visa sig för den breda allmänheten. Dessa yrkesarbetare, som ibland är lite osynliga för gemene man, förtjänar stor respekt för den kunskap de besitter och det arbete de utför.

Harmoni Expo är mässan för dem som är intresserade av kroppen, själen och sambandet där emellan. Utövare av det alternativa tänkandet är visserligen en växande grupp i samhället, men fortfarande en minoritet, och många möts ibland med en del skepsis. På mässan får allmänheten chansen att möta alternativa utövare och utställare har möjlighet att personligen tydliggöra sin verksamhet och avmystificera många frågor kring det hela.

Mässan erbjuder ett smörgåsbord med olika alternativ för ett friskare liv och inspirerar till att ta ansvar för sin egen hälsa. Många har förstått att det inte alltid är på Vårdcentralen vi finner nyckeln till ett ökat välmående och att det finns andra alternativ för att ta hand om vår kropp och själ.

Harmoni Expo är inte påträngande. Du går själv omkring och tar in av de olika energierna, känner in vid vilken monter du vill stanna till och veta mer. Du kan testa en kinesisk hälsoprodukt, prova på aurafotografering, akupunktur, handläsning, numerologi, astrologi och olika former av healing och massage. Du kan spå dig, köpa avslappningsmusik och ledda meditationer, smycken, indianhantverk, litteratur för självutveckling, örter, hemmagjorda krämer och naturprodukter”

Mycket väl sammanfattat skulle jag säga!

Det jag alltid gillat med Harmoni Expo är mixen av allt och möjligheten att själv välja vad man vill ta del av: behandlingar, vägledning, försäljning, föredrag från stora scenen eller föreläsningar/aktiviteter i de mindre rummen. Ett besök på mässan blir aldrig densamma från gång till gång eftersom utbudet är stort och valen många.

Det enda du får räkna med är att det kan kosta pengar OM DU VILL, men det går att komma billigt undan också, många föredrag är gratis. Vill man ta en behandling eller få vägledning brukar det ligga på ca 200-400 kr, inträde till föreläsningar/aktiviteter kostar mellan 40-150 kr. Inträde till själva mässan går på 140 kr/dag (två-dagarsbiljett kostar 200 kr och det är billigare för pensionärer).

Utbudet av produkter på mässan är stort; stenar och kristaller, smycken, böcker, kortlekar, te och rökelse är vad jag vanligtvis köper, men i våras blev det både en saltskrubb och en inredningspryl.

I stort sett alla behandlingar och vägledningar jag har tagit på mässan under åren har varit givande; jag har blivit spådd i kort, fått healing/reiki, gjort en chakrabalansering med mera. Jag har även deltagit på flera föreläsningar/aktiviteter samt några få seanser. Min enda dåliga erfarenhet var en kvinna som använde runor för att spå, jag tyckte inte att det gav mig någonting alls tyvärr, men det är också enda gången jag inte känt mig nöjd.

Hem från mässan brukar ofta gratistidningar, informationsblad, broschyrer och visitkort få åka med. Sådant som man i lugn och ro vill bläddra igenom hemma sen, för att få njuta lite till av allt andligt.

Mitt intryck är att det blir mer folk på mässan varje år, och det är lite jobbigt att trängas i värmen… men framåt eftermiddagen blir det alltid betydligt behagligare med mindre antal människor. På senare år har jag också upplevt att mässan lockar fler unga personer, fler nationaliteter och fler män – vilket såklart är roligt, eftersom den alternativt andligt intresserade majoriteten är kvinnor.

Min enda invändning till mässan är lokalerna, jag gillar inte svettiga Solnahallen som känns sunkigt gammaldags. De små klaustrofobiska omklädningsrummen utan fönster där flera föreläsningar och aktiviteter hålls… nej fy. Förhoppningsvis växer Harmoni Expo ur Solnahallen inom en snar framtid – och hittar en plats med mer charm.

Helgens besök på mässan var givande, jag hann inte med allt jag ville (som vanligt) men kände mig nöjd likväl. Höjdpunkten på mässan var en föreläsning av Gina Anita Kristensen, en föreläsning som i programmet beskrevs på följande sätt:

“How to change your life! Jeg er synsk, et medium, coatch og forfatter. Jeg har hatt dette som mitt arbeid i 29 år (i Norge.) I mitt foredrag vil jeg fortelle litt om kanalisering. Hoved tema er likevel: hva holder deg tilbake og hvordan forandre ditt liv?”

Norska Gina tog emot i kornblå tröja och blont hår, och hennes släng av nordnorsk Bergensdialekt var en fröjd att höra för den som älskar norska (jag). Hon gav intrycket av att vara en mycket lugn och seriös person, men oväntade små skratt och ett klurigt Mona Lisa-leende avslöjande en stor portion humor. Jag tyckte genast om hennes person.

Min upplevelse av Ginas föreläsning var att det var mer en kanalisering än en klassisk föreläsning. Vad är då skillnaden? Som jag har förstått det, så vet man inte riktigt vilken information som kommer att komma när man kanaliserar, det går därför inte att förbereda en kanaliserad föreläsning utifrån specifika punkter eftersom syftet är att budskapet/föreläsningen skapas i stunden. Gina förmedlade helt enkelt det som skulle förmedlas där och då, i egenskap av vilka som var närvarande, styrd av den information hon fick uppifrån*.

Att återge Ginas kanalisering i sin helhet är omöjligt, men det hon pratade om var mycket vackert och sant. Hon framhöll vikten av det egna ansvaret, att vi själva styr över våra egna liv. När vi väljer att ta ansvar blir vår livsväg rakare, och det ständiga bruset omkring oss tystare. Våra tankar skapar våra känslor och vår hjärna är ständigt aktiv. Hjärnan vill ogärna vila, komma till ro. Hjärnan söker ständig problemlösning, nya faror och hot.

Vill du förändra ditt liv, så är dessa “nycklar” avgörande enligt Gina:

  • lär dig att observera dina tankar (objektivt) istället för att identifiera dig med tankarna.
  • lär dig att acceptera det som har varit. Allt kan vi inte förstå, och det är okej. Men att acceptera och lämna saker därhän är viktigt. Att ständigt blicka bakåt till det som har varit gör att du lever i dåtid, och också tar med dig din dåtid och dessa gamla känslor in i nuet. Det finns heller ingen egentlig poäng i att upprepa saker. Dina misstag och lärdomar, lär du dig redan första gången det händer i ditt liv. Att det händer igen är ett val du gör.
  • lär dig att stänga ner hjärnan för en stund, genom att praktisera meditation. Din hjärna kommer att protestera till detta, men ju mer du praktiserar desto lättare kommer det att gå. Tillslut kommer din hjärna inse att det inte är lönt att protestera längre. Tycker du att meditation är ett stort steg att ta, börja då med att kalla det för vad det egentligen är – avslappning. Träna dig i att varje dag finna en stund för ro och avslappning. Meditation kommer att ge dig belöning efter ett tag, för den känslan som meditation skapar går inte att finna någon annanstans. I meditation är vi i kontakt med vår själ, och när vår själ får komma till tals, jublar den vilket skapar känslan av inre frid.

Gina sa även att hon personligen var skeptisk till trender som mindfulness, att använda sig av “mantran” i meditation osv. Hon menade att sådant kan fungera under en period, men egentligen bara är sätt att lura hjärnan på. Men att personer väljer dessa tekniker och verktyg respekterar hon, i grund och botten handlar det om att hitta vad som fungerar för en själv.

Hon berättade att det tagit ca 5 år för henne att lära sig att meditera, och då har hon mediterat varje dag. Men att nödvändigtvis meditera länge varje gång är inte det viktiga, kan du komma ner i djup avslappning och stänga ner hjärnan 5 minuter varje dag så ger det resultat.

Avslutningsvis talade hon om karma, återfödelse i nya liv och själens resa. Gina förklarade det som att själen alltid strävar efter ett liv i högsta ljus och renhet, att det finns flera nivåer av återfödelse, och att den högsta nivån är själens strävan. Men för att komma dit måste vi följa vår själs innersta önskan. När vi avsäger oss våra karmiska läxor och lärdomar, när vi inte gör det vi innerst vill och önskar får själen fläckar, blir tung.

Kort sagt – när vi inte tar ansvar för våra egna liv och istället låter omgivningen styra blir vår själ ledsen. Men när vi tar ansvar blir vår själ glad.

Den information Gina kanaliserade ner var för mig inte helt ny, men som alltid är det värt att bli påmind om sådant man redan tycker sig “veta”. För att veta något är en sak, men att leva efter det man vet är något helt annat.

Nøkkelord er å skape avslutning på det som ikke trengs mer, få avklaringer på det som er uklart, åpne sinnet for et annet og bredere perspektiv, bytte usikkerhet og redsler med glede, indre selvtillit, styrke, mot, vilje og handlekraft.

Gina Anita Kristensen


 

Prästinnan / The High Priestess

2

“Prästinnan representeras av mångudinnan Isis. Hon är omgiven av ett fint nätverk av ljusstrålar, ett uttryck för hennes andliga natur. Hennes väsen är obegränsad självständighet. Hon är i kontakt med sina intuitiva förmågor, och kan fullständigt lita till dem. Hon hör och lyssnar till sin egen inre röst, den inre vägvisaren och helaren. Utåt syns detta i hennes tillit till och ansvar för sig själv.

Prästinnan kan beteckna översinnlig insikt och intuitiv förmåga som clairvoyance, telepati, kreativ visualisering, empati, intuitivt vetande och helande krafter. Dessa förmågor uppstår i harmoni med, och i tjänst hos, de ytterst kosmiska lagarna.”

(G. Ziegler, Tarot – Själens spegel, s.27-28)

<3

/Veronica

*uppifrån? Att som medium eller synsk person förklara var man får sin information ifrån kan vara svårt. Vissa hänvisar till änglar, egen guide och andras guider, helgon, gudinnor, gud, källan eller universum. För mig känns det naturligt att säga “uppifrån”, lite som att få ett kunskapens äpple i huvudet utan att veta var äpplet kom ifrån. Känslan att kunskapen/informationen som kommer inte är ens egen, är oftast väldigt stark.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *