Rosalía – El mal querer (album)

Likt många andra har jag blivit besatt av Rosalía Vila Tobella, den spanska sångerskan och låtskrivaren som gett ut två album hittills. Hennes senaste platta, experimentella och konceptuella albumet El Mal Querer släpptes i november 2018 och fick fin kritik, i hemlandet har hon streamats platina och hon utsågs till Woman of the Year på Spaniens Icon Awards. Skivan resulterade även i fem Latin Grammy-nomineringar.

Albumet El Mal Querer (“Toxic Love”) är skrivet och producerat av Rosalía själv tillsammans med musikern Pablo Díaz-Reixa (El Guincho). Hennes musik beskrivs som en blandning av alternativ flamenco/urban flamenco och alternativ/konstnärlig pop.

Utdrag ur en intervju med BBC:

“The 25-year-old is turning flamenco on its head by tethering its vocal melismas and palmas (hand clapping) to the sounds and attitude of hip-hop. It’s earned the singer fifth place in the BBC Music Sound of 2019, which tips acts for success in the next 12 months.

Born Rosalía Vila Tobella in Sant Esteve Sesrovires, Spain, she’s already a big star at home. Her 2017 debut Los Ángeles spent 67 weeks in the Spanish album chart. But it was her second album, El Mal Querer, that brought the singer to a global audience.

A modern retelling of the 13th Century novel Flamenca, it started life as Rosalía’s graduate thesis for Barcelona’s Catalonia School of Music, where she studied flamenco (they accept one student per year) and music production.

(…)

I can hear that in your music – there are a lot of acoustic sounds but you also sample a revving motorcycle on De Aquí No Sales.

– Exactly. I always liked motorcycles and cars when I was a kid. There’s never a sound that I think I can’t use in my music.

Did you always approach songwriting like that?

– I got obsessed with flamenco when I was 13 and flamenco is my foundation, but I’m always trying to understand la musica tonal – other cultures, other music. I grew up with Tupac Shakur, but I also loved Wagner and Chopin.

So although I had a very acoustic sound when I first started singing flamenco, later I wanted to experiment with samples and beats, because I’m very connected with urban music.

(…)

The melodies often have an Arabic feel. Is that common in flamenco?

– Flamenco is connected with so many types of music. It has Jewish culture inside, Arabian culture inside, Russian culture inside, Spanish culture inside. It’s linked to African music too, because African music has the “amalgama” rhythms you can find in flamenco. You can find everything in flamenco. That’s why it’s so beautiful.

Själv upptäckte jag Rosalía av en slump, jag lyssnade på köksradion när jag satt och målade, P2 sände en repris av Klingan i P2 där hennes musik spelades.

Förutom själva musiken som fångat mig, gillar jag hennes videos och visuals för albumet. Hon lyckas förena modernt med klassiskt och det kryllar av symbolik och… drama! Vi i Sverige är ju inte bortskämda med artister som glöder av passion, karaktär och eldig dramatik. I en video drunknar hon bokstavligen i sina egna tårar – bara en sån sak, hehe. Sen är ju hennes stil i varje video to die for: färgstarkt, konstiga mönster, päls, breda bälten, visa magen, långa naglar, läppstift. Ultra feminint på något sätt.

Vet inte vad ni associerar med Spanien? Men jag har tråkigt nog inte så mycket mer att räkna upp än Picasso, Salvador Dalí, Pedro Almodóvars filmer, tjurfäktning, tapas, flamenco och solfjädrar med spetskant. Samt det lilla jag kommer ihåg av språket från högstadiet och från när jag besökte Barcelona. Skönt att Rosalía kan bredda min bild. Något jag dock hoppas på är att en dag få vandra en bit på Jakobsleden (El Camino), pilgrimsleden genom Frankrike och Spanien med avslut i staden Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.

Albumomslaget och alla illustrationer/visuals har skapats av den spansk-kroatiska konstnären, fotografen och art directorn Filip Custic. Häftiga i sin enkelhet och med sin symbolik tycker jag.

Astrologinörd och numerologinörd som jag är så vill jag också nämna nåt om denna artist inom dessa områden, Rosalía Vila Tobella är (likt Pedro Almodóvar) född den 25e september. Hon är alltså våg (Libra), ett stjärntecken som många artister har.

Vågar är generellt bra på musik, skådespeleri, drama, film, konst, foto, skönhet, mode… allt som är vackert och uttrycksfullt dras dem till, de är ju styrda av planeten Venus. Vågen vill kommunicera med många människor och vara älskad och omtyckt av alla. Kikar vi även på Rosalías siffror baserat på hennes födelsetal så ser vi att hon får Livsvägstalet 11 – ett mästartal. Wow! Det är alltså ingen slump att hon tagit världen med storm redan och på ett innovativt sätt visat på hur man kan förnya musikhistorien, förnya en genre – flamenco. Hennes kändisskap är troligen skrivet i stjärnorna och således kommer hon väl också skrivas in i historieböckerna så småningom…. Inspirerande!

KOLLA IN HELA ALBUMET HÄR OCH UTVALDA VIDEOS NEDAN:

Hela albumet lyssnar du med fördel på här:

En låt från hennes förra album (2017), inte lika poppigt/urbant men häftigt hur hon sjunger här:

Ps. Det händer som alltid nåt på himlavalvet och denna vecka har fortsatt mycket med Oxen att göra. Solen, Merkurius, Uranus och Venus (!) befinner sig alla i Oxens tecken (Oxen precis som Vågen är ju styrd av Venus, denna kärleksfulla skönhet till planet). Månen befinner sig just nu i Vågen men en fullmåne i Skorpionen väntar på lördag. Mars hoppar även in i Kräftans tecken imorgon.

Fokus på skönhet, lyx, njutning, pengar, idogt arbete, familj, romantik i veckan?… känslomässigt engagemang och trygghet påverkar oss i karriären och så en gnutta hetta, passion eller aggression mot helgen? Haha! Kanske det. Jag vet bara att fullmåne-vecka ALLTID påverkar mig på ett eller annat sätt. Phju. Stora känslor. Kämpa på alla därute, med vad månen än lyser upp i ert inre, skuggor och mörka vrår kan vi inte undvika i månljus.

… Och säga vad man vill om astrologi och slumpen, men för mig som lyssnat på och fascinerats av Rosalía just nu så tycker jag att hon förkroppsligar denna veckas astrologiska himmel: förföriskt vackra (Våg) Venus i tjurfäktning och flört med Oxen (traditioner, maskulinitet, patriarkat)… självständiga, passionerade och dramatiskt farliga Skorpionen i fullmånens sken… men också gråtmilda, mjuka, intuitiva och trygghetsknarkande Kräftan, den perfekta hustrun (i konkurrens med Vågen).

<3

/Veronica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *