Moderskapet, låt mig hylla dig

Det är sista söndagen i maj månad och idag hyllar vi alla mammor på mors dag. Låt oss därför lyfta och begrunda moderskapet en stund, denna beståndsdel som är så viktig i vårt samhälle. För mig inbegriper moderskapet naturligtvis allt det som har med mor och barn att göra; (havandeskap), ge näring, omsorg och uppfostra. Men det inbegriper också en hel del annat, egenskaper som många människor besitter, som inte enbart är förknippade med att vara kvinna och föda egna barn.

Det finns olika sorters mödrar; fantastiska mammor, mammor som gör sitt bästa utifrån sina egna förutsättningar, och så mammor som inte är speciellt bra på det där med moderskap överhuvudtaget. Så ser verkligheten ut och att kräva att den ska se ut på ett annat sätt går väl an, men sanningen är att det alltid kommer se ut såhär. Att kräva att kvinnor och mödrar ensamma ska ansvara för allt moderskap (och vara skitbra på det) – nej, det är att kräva för mycket. Moderskapet (likt faderskapet) har vi alla ett ansvar för.

Vad inbegrips då i begreppet moderskap? Låt oss ta en arketyp till hjälp. I boken “Goddesses in everywoman – Powerful archetypes in women’s lives” skriven av psykiatrikern, Jung-analytikern och författarinnan Jean Shinoda Bolen, MD, läser vi om den grekiska gudinnan Demeter, “Goddess of grain, nurturer and mother”:

“Demeter is the maternal archetype. She represents maternal instinct fulfilled through pregnancy or through providing physical, psychological, or spiritual nourishment to others”

“The mother archetype motivates women to nurture others, to be generous and giving, and to find satisfaction as caretakers and providers. Thus the nurturing aspect of Deemeter archetype can be expressed through the helping professions – teaching, nursing, counseling, in any job in which helping others is part of the role – and in any relationship in which she can be a nurturing person. The archetype is not restricted to being a mother.”

“Demeters maternal instinct is not restricted to being a biological mother or to nurturing only her own children. (…) Feeding others is another satisfaction for a Demeter woman. (…) Demeter, as Goddess of Grain, provided humanity with the ability to cultivate crops and was responsible for the fruitfulness of nature. Similarly, women who move to the country to grow their own food, bake bread, can fruits and share their bounty with others are expressing the Mother Nature aspect of Demeter.”

“Maternal persistence is another Demeter attribute. Such mothers refuse to give up when the welfare of their children is involved. Many special education classes for handicapped children exist because a Demeter mother fought to get what her child needed. (…) Stubborness, patience, and perseverence are Demeter qualities that – as Zeus ruefully discovered – may eventually influence a powerful man or an institution.”

(s.168-174, J.S Bolen, 1984 / 2014, Harper Books)

Kortfattat innebär alltså moderskapet (förutom graviditet) omvårdnad, omtanke, näring och givmildhet. En vilja att stötta andra med fysisk, mental eller andlig näring. Moderskapet hittar vi inom flera olika yrken, alltifrån barn- och äldreomsorg till sjukvård, hälsa, och utbildning. Moderskapet uttrycks hos alla som jobbar med vård av människor, oavsett om det är den fysiska kroppen, det mentala eller själen som behöver uppmärksamhet. Psykologer och samtalsterapeuter, dietister och massörer, präster och diakoner, sjuksköterskor och barnmorskor, förskollärare och barnskötare, personliga assistenter, tränare, rådgivare, kallskänkor, kockar, bagare, coacher… I moderskapet hittar vi också omsorgen om djur och natur; veterinärer, jordbrukare, trädgårdsmästare, agronomer, uppfödare, djurskötare.

Moderskapet är i mångt och mycket bärande för ett fungerande och välmående samhälle. Och vi alla; han, hon och hen kan ansvara för moderskapet och för att uttrycka det – oavsett om vi väljer att göra det yrkesmässigt, i det privata eller i en kombination.

Låt mig upprepa vad jag skrev ovan:

“omvårdnad, omtanke, näring och givmildhet. En vilja att stötta andra med fysisk, mental eller andlig näring”.

För många människor kommer det här helt naturligt, att ge och stötta, för andra är det klurigare – troligtvis för att personen inte upplevt det själv eller fått lära sig hur man gör, kanske har personen aldrig förstått hur bra det kan kännas att ge istället för att ta. Sen har vissa människor en aldrig sinande källa av gåvor medans andra har en mycket mindre, vissa vill ge till hela världen medans andra nöjer sig med några få utvalda. Men hemligheten är att ju som vi alla vet, att ju mer du ger desto mer får du tillbaka: lagen om alltets överflöd.

Det finns olika sorters mödrar; syskon, vänner, pappor, far- och morföräldrar, extrafarsor och extramorsor, mostrar och fastrar, farbröder och morbröder, långväga släktingar och nära grannar. Förhoppningsvis har du som läser någon i ditt liv som ger dig omvårdnad, omtanke och näring. Som stöttar dig fysiskt, mentalt eller andligt. Kanske är den här personen din mamma, eller någon helt annan, kanske är det en mix av flera personer som alla besitter moderskapets kvalitéer?

Förhoppningsvis känner du som läser också igen dig i, att du vill ge andra människor omvårdnad, omtanke och näring. Att du mer än gärna vill stötta andra fysiskt, mentalt eller andligt. För vill du det är vi på god väg mot en kärleksfull planet.

Tack alla mödrar oavsett kön, tack moderskapet som berikar samhället och värmer våra hjärtan.

Tack Moder Jord, mamma earth, urmoder och gudinna.

Tack min alldeles egna fantastiska mamma <3

Ovan och nedan. Min mamma och jag.

 

Inom tarot och numerologi hittar vi modern/moderskapet i kortet Kejsarinnan och talet 3.

Avslutningsvis, en superfin låt av Nadja Evelina om det som det här inlägget handlar om:

<3

/Veronica

(Omslagsbild, eget foto, en ros från min mammas trädgård. Bild 1 i inlägget, eget foto, Gustav Vigeland, Mother and Child, 1909. Marble. Vigeland Museum, Oslo. Bild 2 och 3, privata bilder)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *