Som en tornado – Energirapport för Juli 2019

Musikmediumet testar ett nytt koncept under sitt paraply. Konceptet kan ses som en slags “väderleksrapport” för varje månad, där ni får en bild av den aktuella månadens energi och hur det påverkar oss människor – en energirapport helt enkelt.

Tarot, numerologi och grundläggande astrologi är mina främsta verktyg och inspirationskällor för detta, likväl som mitt viktigaste verktyg av dem alla: min intuition. Research och faktakoll gör jag givetvis där det är möjligt. För alternativt andligt intresserade är den här typen “väderleksrapporter” vanligt förekommande. Horoskop ni vet? Det finns en uppsjö av bloggar, konton på sociala medier och kanaler på YouTube som rapporterar om aktuella skeenden. Jag följer flera och det förgyller min vardag samtidigt som det ger mig en vägledning och bekräftelse på vad jag själv upplever energimässigt/kanaliserar.

Som ni vet är musik mitt bränsle, därför kommer Energirapporten varje månad också med en kurerad spellista för den aktuella månaden. Tjoho! Spellistan kan ses som ett soundtrack med associationer till vad jag väljer att ta upp i rapporten.

Klart som korvspad? Äsch. Vi kör igång med förhoppning om att de frågetecken ni har rätas ut. Eftersom detta är första rapporten ut, kikar vi lite kort på Juni också för att få en bild av vad vi lämnat bakom oss. Juni har dock ingen spellista.

JUNI 2019

“Redo att ömsa skinn”

Juni månads energi präglades av sociala aktiviteter/gemensamma nöjen samt avslut, uppbrott och inre arbete. Ser vi till numerologin representerades juni månad av siffrorna 9 och 18 (1+8=9). 9:an kom med sällhet, frid, och lyckan av att vi har allt vi behöver. Vi kände oss tillfreds, både i ensamt sällskap och tillsammans med andra. Högen av yrkesmässiga åtaganden ebbade ut, och vi kunde, om inte gå på tidig semester, så i alla fall pusta ut någorlunda över att en arbetsam vår tippat över till efterlängtad sommar. 9:an kom också med fullbordande och känslan av att känna sig “klar” och i hamn. Astrologiskt hade vi stjärntecknet Tvillingarnas glada, pigga och sociala energi med oss första halvan av månaden, då sprang vi säkerligen runt som flitiga ekorrar för att få allt “klart”. Mingel, möten, fester och häng utomhus tillsammans med andra människor njöt vi av. Bekanta som obekanta spelade ingen roll! Kärleksmässigt var det säkert en och annan flirt i luften, men likt ett maskrosfrö virvlade vi hellre vidare i sommarvinden än fördjupade oss.

Men juni präglades också av sommarsolståndet och ett skifte över till nästa stjärntecken i zodiaken – solen gick in i Kräftan på midsommarafton. Med ens blev vi mer hemkära, och även om vi valde att vara fortsatt sociala, ville vi hellre vara det med människor som vi kände oss trygga med. Nära kollegor, goda vänner, partners, familjen, egna barn och barnbarn. Kräftan är också associerad med siffran 18, eftersom kort nr. 18 i Tarotkortleken är Månen (som Kräftan styrs av). För oss innebar påverkan av talet 18 och kortet Månen att vi också försjönk i djupare tankar och grubblerier. Ett oroligt inre arbete som inte gav oss någon ro, inte ens på natten i våra drömmar. Rädsla, ilska och sårade känslor eller minnen från barndomen kanske bubblade upp, eller konflikter med kvinnor och familjemedlemmar fick fyr. Eller så var sjukdom; fysisk, psykisk eller inbillad sådan på tapeten. Kanske tyckte vi också lite synd om oss själva? Som att livet behandlade oss orättvist. Utmaningen att hitta vår inre röst och ficklampa i mörkret hamnade i fokus, nr. 9 i Tarot är kortet Eremiten och som vi alla vet söker den självständiga Eremiten enträget med ljus och lykta efter sanning och kunskap.

9:ans inverkan fick oss också att grubbla över vad vi kände oss klara med; alltifrån gamla vanor, inrutade mönster och beteenden, till jobb, relationer, vårt boende och våra hobbies/projekt. Vi brottades med en inre känsla av att något inte längre fungerade eller kändes hållbart. I juni blev vi redo att (åtminstone i tanken) släppa taget om något eller någon. En slags förberedelse mentalt och känslomässigt för nödvändiga förändringar/justeringar. Ju längre in i månaden vi gick, desto djupare blev våra känslor och förnimmelser.

 • Månadens stjärntecken: Tvillingarna och Kräftan
 • Månadens element: Luft och Vatten
 • Månadens tal: 9 och 18*
 • Månadens tarotkort: Eremiten, Månen, 9 Bägare (vatten), 9 Svärd (luft)
 • Nymåne i: Tvillingarna
 • Fullmåne i: Skytten
 • Venus i: Oxen men större delen av månaden i Tvillingarna
 • Mars i: Kräftan

Målning av mig, målad i juni 2019.

 

JULI 2019

“Som en tornado”

Natten till första juli friskade det på ordentligt utanför mitt fönster, jag vaknade av blåstens piskande i träden och juni månads övergång till juli blev med ens fysiskt påtaglig: ett energiskifte var på gång. Om juli är ett flygplan med oss som passagerare, så är det en “bumpy ride” (Harry Potter ref.) där vi varnas för turbulens. En ny destination hägrar i fjärran men resan dit kan vara stundtals omtumlande och föränderlig. Varför? Vi befinner oss i eklips/förmörkelsesäsong kombinerat med en Merkurius retrograd.

Energierna från stjärntecknet Kräftan påverkar oss fortfarande, likaså efterdyningarna från tarotkortet Månen. Det kan kännas som du efter juni månad kom ut i ljuset efter tunneln, för att i juli direkt tvingas gå in i en gäckande labyrint. I labyrinten skymmer dimslöjor sikten, väggarna verkar också flytta på sig (Harry Potter ref.). När du tror du kommit fram till en lösning, tar en ny tanke vid och rör till det. Oväntade hinder och faror (rädslor) dyker också upp efter vägen. Du kan känna dig stressad, låst, inträngd, tillbakahållen – som om det är omöjligt att komma vidare.

Numerologiskt kommer juli med siffrorna 1, 10 och 19 (1+9=10). 1:an vibrerar med nystart och ny början på alla sätt; nya tankar, känslor, idéer, projekt, jobb, relationer, vanor, träningsformer, avtal osv. 1:an vill skapa en helt ny värld och använda sina talanger, sina förmågor samt sin kreativitet. Talet 10 står för det oväntade samt för fullbordan – att sluta cirkeln och börja om på nytt. Talet 19 har både 1:an och 9:ans kvalitéer, avslut/erfarenheter och ny början, det tyder på att det vi brottades med under juni månad (9:an) påverkar oss även under juli månad.

Konflikten vi möter under juli stavas begränsning. De friska vindarna inom oss med förhoppningar om nystart/nya frön i jorden gör att vi vill vidare omgående, gärna i snabb takt! Våra tankar rör sig redan nu kring höstens nya utmaningar. Men energimässigt kan det kännas trögstartat. Eklipserna (en solförmörkelse och en månförmörkelse) kommer med oväntade förändringar, besked, beslut och insikter. Det är nödvändigtvis inte du själv som gör det “oväntade” – någon/något i din närhet kan bidra med det vilket sätter dig i en helt ny (obekväm) sits.

Nr. 10 i Tarot är kortet som heter Lyckohjulet, det är livets och ödets hjul som ibland snurrar helt okontrollerbart och ibland bara rör sig någon millimeter. Utmaningen är att hänga fast oavsett om det går långsamt eller snabbt. Oavsett vad ödet bjuder på bör vi behålla lugnet och tilliten. Ibland kan det vara svårt att förstå varför vi drabbas, varför olyckor och konflikter kommer i vår väg. Men tilliten vi bör ha under juli är att det som sker är nödvändigt och att det måste ske. Sen kommer Lyckohjulet också med, just det, lyckan, gärna oväntad glädjande sådan! Tror du på mirakler eller ödets sammanträffanden? Kanske träffar du på just den rätta personen i ditt nätverk under Juli, som kan hjälpa dig framåt.

Kortet Lyckohjulet tangerar också det jag fick till mig som en symbol för juli: tornado. För några dagar sedan hamnade jag framför den gamla 90-tals filmen Twister som handlar om ett team som jagar tornados i USA. I flera scener tvingades dem ta skydd från tornados, i andra scener befann dem sig bara i tornadons periferi. I en scen hamnade teamet i orkanens öga. Något som också var påtagligt i filmen var kontrasten mellan kaosartat storm och stillsamt lugn. Eller väntan på en annalkande storm…. ett vindspel som klingar till, ett hjul som sakta men säkert börjar snurra. En väderleksrapport som meddelar oss om storm på annat håll, om en tornado som drabbar andra men där vi blir åskådare.

Symboliken kring tornado är givetvis en metafor, men det som stormar inom oss eller inom andra påverkar oss denna månad. Styrkan i en tornado är också inget att leka med, det vi håller allra närmast och kärt, Kräftans domäner – hem, relationer, familj och vårt boende kan tas ifrån oss eller tvingas granskas under lupp. Var känner vi oss hemma, med vilka/vem och var är “hemma” för oss?

Virvlande tornados i alla ära, men när den känslomässiga stormen dragit förbi eller med en hårsmån missat just oss, återgår juli till stillastående sommarkänsla, det är folktomt (förutom på stranden) och semestertid. Att det kan kännas trögt energimässigt beror också på oss själva, vi kan känna oss riktigt trötta, nästintill utbrända efter det ansträngande inre arbete och sociala samspel juni bjöd på. Vi önskar oss nystart men orkar inte riktigt ta tag i det än, vila och återhämtning är nödvändigt. Kräftan vill att vi ska fortsätta vara i hemmets trygga vrå, omge oss med nära och kära, koppla av och få i oss näring. Oavsett vad vi närs av så är Juli en månad av att fylla upp bägaren, ladda batterierna, spara på resurserna.

Merkurius i retrograd brukar komma med varningar om att dubbelkolla våra resehandlingar, inte skriva på kontrakt, lusläsa avtal, göra back-up på våra datorer och mobiler. Teknik och resor kan strula. Att Merkurius backar genom Lejonet och Kräftan kan få oss att fundera över våra egna behov kontra familjens behov. Att lyssna till hjärtat är både Lejonet och Kräftans paroll, så hjärtefrågor kommer särskilt i fokus denna månad. Att Merkurius backar genom Kräftan bidrar också med en nostalgisk känsla, kanske får vi för oss att gräva i kartongerna uppe på vinden eller i källarförrådet, bläddra genom gamla fotoalbum och minnas tillbaka.

Merkurius står även för kommunikation, det kan kännas trögt att skriva/prata eller att få svar av andra. Det är visserligen mitt i sommaren och semestertider, men ändå kan det kännas extra segdraget. Mejl studsar tillbaka, numret har ingen abonnent eller så tutar det upptaget i en evinnerlighet. Meddelanden lämnas lästa men obesvarade. Vi kan känna det som att vi är tvingade till kommunikation men att vi inte är så sugna på det, som att det vi säger eller skriver är innehållslöst, som att våra tankar och känslor är på annat håll. Kräftan får oss att vilja krypa in i vårt trygga skal… låta omvärlden bero för en stund.

Hur retrograden påverkar dig är givetvis individuellt, men för Jungfrun och Tvillingarna som styrs av Merkurius är det som alltid påtagligt (även ni som har Jungfrun och Tvillingarna i ert horoskop på ett eller annat sätt känner av det). Jungfrun kan känna sig lockad att stänga in sig på sin egen kammare och låta orden flöda för sin egen skull, att kommunicera i egen dialog med sig själv hellre än med andra. Pratglada Tvillingarna som fick lyckosamt fokus under juni, kan känna det som tillvaron blivit dystert grå och händelsefattig igen och hen kan vara tystare/mer inbunden än vanligt. Trött, trög och seg energi med andra ord!

Nåväl, juli påverkas inte bara av Kräftans djupt känslomässiga sfär. När cirka hälften av månaden gått kommer solen in i eldiga Lejonet, där Mars redan befinner sig. Lejonet får oss som sagt att vilja fokusera på våra hjärtefrågor: vad (och vem) tänder vår eld? Vilka passioner drivs vi av och hur uttrycker vi vår skapande förmåga? Lejonets energi eldar på inte bara vår libido utan också vår ambition och vilja. Lejonet gör rätt saker vid rätt tidpunkt, är generös men likväl noga med sina egna resurser och Lejonet ser till att andra gör saker för dem. Ledarroll och vinnarskalle är Lejonet i ett nötskal och under juli kan det väckas till liv inom oss, inom vilka områden i livet kan vi ta upp stafettpinnen?

Nr. 1 i Tarotleken är kortet som heter Magikern, kortet styrs av Merkurius och Magikern jonglerar med kommunikationens fantastiska möjligheter. Som tidigare nämnt ovan kan vi kännas oss begränsade kring just kommunikationen i och med retrograden, men ju högre fart Merkurius får och när retrograden väl ebbar ut (i augusti) desto friare kommer vi att känna oss. Under tiden vill Magikern att vi tillsammans med Lejonets energi utforskar och funderar över våra verkliga talanger och förmågor. Vi besitter alla en egen verktygslåda – men magin uppstår när vi kombinerar rätt verktyg och när vi gör det vid rätt tidpunkt! Förutom att ha tillit till att det som sker i våra liv sker för att det är menat, bör vi i juli ha en stor portion tålamod. Förbered dig, inventera din verktygslåda och samla ihop dina styrkor, men “hold your horses” och ta om möjligt större action i augusti.

Magikern och Lyckohjulet uppmanar oss också till flexibilitet. Var böjbar och snabbfotad, uppmärksam på nya glödlampor som tänds och nya möjligheter som kommer till dig. Oavsett vad vi anser oss “drabbade” av, är det HUR vi hanterar situationen och vad vi lär oss av det hela som räknas. Kan du göra lemonad av citroner? Svara ja!

Ser vi till Tarotkorten i Lilla Arkanan, framträder två nystartskort för oss under juli, det vill säga “ettorna”, både i stavsviten (eld) och i bägarsviten (vatten). Ess i stav är en brinnande fackla, likt den som idrottaren springer med i handen inför OS. Känner du dig explosiv, het, attraktiv, ilsken eller passionerad under juli – hitta någon form där du får uttryck för det. Skapa, sjung, ligg, dansa, laga mat, rensa i trädgården, jogga runt kvarteret, träna dig svettig på gymmet eller simma några längder i närmsta sjö. Det spelar ingen roll vad du gör men får du inte uttryck för den här energin så kan den istället bli negativ och aggressivt gå ut över andra. Lejonet som ryter ifrån med sårade känslor som följd…

Stagnerad och tillbakahållen energi/känslor med negativa följder hittar vi också i 10 stavar, ytterligare ett kort att bejaka under juli. 10 stavar symboliserar allt det jag beskrivit ovan om begränsning, att känna sig trängd och inte få utlopp för det man vill. 10 stavar är utbränd, trött och orkeslös men samtidigt full av icke uttryckta känslor. Att hålla sig själv tillbaka med rädsla för att visa sitt sanna jag, sina sanna känslor och tankar är inget hälsosamt tillstånd, eftersom det kan leda till att vi anklagar och klankar ner på oss själva – vilket påverkar vår hälsa negativt. 10 stavar vill att vi ska vara modiga, våga ta det där sista steget ut i något nytt, säga vad vi känner, lämna ett jobb vi inte trivs med osv. Inte vara rädda för att bli älskade för precis den vi är. Våga göra det vi verkligen vill!

Ess i bägare går hand i hand med Kräftan, ett överflöd av olika sorters känslor och kanske också tårar. Låt det som bubblar upp nå ytan, och känner du dig nödgad att uttrycka dina känslor (positiva som negativa) för någon håll inte tillbaka, men tänk till en extra gång innan, var varsam om vad du säger så det inte uppstår några onödiga konflikter eller missförstånd. Juli är nystarternas tid, om än en turbulent och lite trög sådan, det betyder att allt vi uttrycker och manifesterar slår rot. Så dina frön med omsorg och varsamhet.

Vi har även 10 bägare att ta hänsyn till, ett vackert kort som symboliserar känslomässig rikedom, tillfredsställelse, mognad och fullbordan. Kanske känner du inte alls av något av det jag skrivit ovan kring turbulens och tröghet, utan du njuter fullt lycklig och nöjd med din sommar. Allt är som det ska, på sin rätta plats. Du känner inre harmoni och upplever dig rik på kärlek. Du är mätt och belåten, och ett stort stöd för andra som inte har det lika “lätt” just nu.

Eftersom vi har både vatten och eld att ta hänsyn till denna månad, är balansgången måttfullhet. Inte för mycket känslor (vatten) men heller inte för mycket passion/aggression (eld). Det är ångan som uppstår i kombination av dem båda som vi vill åt!

Eftersom vi har både Essen (ettorna) och 10:orna i stav- och bägarsviten kan det indikerar på att något/någon får ge vika för något/någon annat. Du lämnar en gammal hobby, ett jobb, en karriär eller ett projekt för ett nytt som gör dig mer exalterad, eller så lämnar du en befintlig relation eller något känslomässigt för en ny relation eller andra känslomässiga upplevelser. Avslut och ny början som sagt…

Avslutningsvis har vi nr. 19 som i Tarot symboliseras av Solen. Kortet Solen kommer med glädje efter mörka moln (nr. 18, Månen), med växande och gemenskap. Solens strålar lyser upp vårt inre och gör oss medvetna. För juli är också en månad då många nya insikter når oss. Kanske blir vi medvetna om att alla människor har sina egna hinder i livet att komma över? Att alla har sin egen mognadsprocess som inte kan skyndas på? Men växer det gör vi alla, även om det kanske inte syns vid första anblick. Så se till att njuta av solens strålar tillsammans med andra, njuta av att se naturen i blom och av födan som naturen ger… sommaren är kort!

 • Månadens stjärntecken: Kräftan och Lejonet
 • Månadens element: Vatten och Eld
 • Månadens tal: 1, 10 och 19*
 • Månadens tarotkort: Magikern, Lyckohjulet, Solen, Ess i bägare (vatten) och Ess i stav (eld) samt 10 bägare (vatten) och 10 stavar (eld)
 • Nymåne och solförmörkelse i: Kräftan
 • Nymåne nr 2 i: Lejonet
 • Fullmåne och månförmörkelse i: Stenbocken
 • Venus i: Kräftan större delen av månaden och sedan i Lejonet
 • Mars i: Lejonet

 

Juli månads något nostalgiska spellista att lyssna på nedan.

Grattis på födelsedagen kräftor – Molly Sandén, Yung Lean och Ariana Grande!

*Ni som är födda något av dessa datum, eller har något av dessa tal i era numeroskop kan bli extra påverkade/aktiverade av vad som sker under månaden. Detsamma gäller givetvis ni som tillhör något av de stjärntecken jag nämnt ovan (eller har planeter i dessa).

Musikmediumet ovan önskar er alla en skön sommar! <3

One Reply to “Som en tornado – Energirapport för Juli 2019”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *