Kunskapens nyckel och kreativitetens kraft – Energirapport för November 2019

Vi lämnade en transformerande oktober månad och välkomnade november med allhelgonahelgen, halloween och dess ursprung: Samhain. Denna förkristna keltiska skördefest och viktiga högtid inom wicca är grunden till att vi idag firar hågkomsten av våra bortgångna den här tiden på året. Samhain markerar årets sista skörd samtidigt som det är en fest för de döda. Naturen ”dör” (går i dvala) och vi uppmanas till reflektion och vila.

Magiskt så det förslår speglas även detta på vår stjärnhimmel. Vi är fortfarande inne i Skorpionens energi, stjärntecknet vi förknippar med liv och död, transformation och avslut. I samband med Samhain fick vi också starten på en Merkurius retrograd i just Skorpionens tecken. Fram till den 20/11 backar vår planet för kommunikation, transport, intellekt och teknik. Saker och ting kommer att gå långsammare.

Men innan vi kikar på november månads energi tycker jag att vi i sann retrograd anda, blickar tillbaka och begrundar energirapporten för oktober och hur väl det stämde in på händelserna i världen!

Oktober 2019 – i backspegeln

Vad som hände i era privata liv under oktober kan jag såklart inte veta, men spana gärna in energirapporten här och fundera om något stämde för dig. Kortfattat hade vi som sagt detta att förhålla oss till:

 • Månadens stjärntecken: Vågen och Skorpionen
 • Månadens element: Luft och Vatten
 • Månadens tal: 4 och 13
 • Månadens tarotkort: Kejsaren, Döden, 4 i svärd, 4 i bägare
 • Nymåne i: Skorpionen
 • Fullmåne i: Väduren
 • Venus i: Vågen men mest i Skorpionen
 • Mars i: Vågen
 • Merkurius i: Skorpionen

För egen del så påverkades jag av 4:ans tema kring renovering. Nya fönster sattes in i min lägenhet och området utanför mitt hus har varit en surrande byggarbetsplats. Jag fick även ta del av Kejsarens energi kring utland, resor och arbete – en jobbresa erbjöds mig. Personligen drabbades inte jag av några direkta avslut, men jag har fått ta del av nyheter om skilsmässor och livsförändringar i andras liv (det vi associerar med kortet Döden och Skorpionen). 4 i bägare har påverkat mig och det har varit en känslomässigt stark månad med överflöd av olika sorters känslor.    

Hur har det då sett ut ute i världen under oktober?

4:an och Kejsaren är kopplat till det militära, länder, krig, försvar och styrande/makt. Till det hör tyvärr även död och lidande (talet 13 och kortet Döden). I energirapporten skrev jag om en Kejsare som vägrar förändring och hur denna envishet kan bli hans fall.

–  IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dör i en amerikansk attack i Syrien.

Vi såg även militärt angripande från andra håll under oktober,

– Turkiet inledde en offensiv mot Syrien med granatbeskjutningar och flygbombningar.

– Protester i Chile har lockat miljontals ut på gatorna och landet befinner sig i en kris. Demonstranter och militär ”krigar” och protesterna mot sociala orättvisor i landet visar på hur missnöjda folket är med sin ”Kejsare” och hur landet styrs.

Här hemma i Sverige har institutioner, företag och avtal/kontrakt varit på nyhetstapeten. Detta förknippas också med 4:an och Kejsaren vilket jag skrev om i min rapport,

– Brist på sjukvårdsmaterial på landets sjukhus på grund utav företaget Apotekstjänst. Företaget byter ut sin VD (”Kejsare”) under krisen. Att vård och omsorgs frågor hamnat på agendan i år beror på att vi befinner oss i år 3/12. Det kan du läsa om här.

– Elsparkcykelföretaget Voi kan bli av med sitt 400-miljonerskontrakt med Stockholm stad. Det har uppkommit fel i upphandlingsprocessen.

I min rapport nämnde jag även 4:ans koppling till polis och rättsväsendet. Samt att 4:an är ”kaptenen, konduktören och chauffören”. Detta blev riktigt obehagligt, när vi fick ta del av nyheten om den lastbilschaufför som transporterat ett stort antal döda människor i England. Människosmugglingens fasansfulla konsekvenser blev uppmärksammat under oktober.

4:an och Kejsarens koppling till patriarkala institutioner i kombination med kortet Döden blev också tydligt i och med den sorgliga nyheten om Sara Danius död. Den Svenska Akademiens ständiga sekreterare 2015-2018 (och den första kvinnan!) som satt ett så stort avtryck i vårt samhälle. Sara du är för evigt ihågkommen.

Slutligen vill jag även nämna den brasklapp jag avslutade förra månadens energirapport med:

”Gällande världsläget så kan vi nog ana att något dolt kommer att flyta upp till ytan framöver. Troligtvis har det dolda med Kejsaren och 4:ans domäner att göra (och det kommer att fortsätta under 2020 då vi går in i år 4/22 numerologiskt). Vi har även en kommande Merkurius-retrograd i Skorpionen under november. Något kommer behöva tragglas igenom både en och två gånger. Startar en rättsprocess?”

– Den 31 oktober röstade USA:s representanthus för att formalisera riksrättsutredningen av president Donald Trump. Han ställs visserligen inte för riksrätt ännu men utskrifter från förhör och utfrågningar kan komma att offentliggöras för en mer ”öppen” process.

Nåväl, den som lever får se… vad framtiden utvisar! Det bästa vi kan göra är att samarbeta med de aktuella kollektiva krafterna, för jag anser att det är uppenbart att vi alla är en del av alltet, och att vi påverkas gemensamt av det som sker energimässigt.

Ett sätt att förklara vilken energi som är närvarande är att använda sig av just verktygen numerologi, astrologi, tarot och intuition, vilket jag gör här. Mina energirapporter varje månad är som sagt en slags ”väderleksrapport” snarare än en spådom. En guide till hur du kan ta tillvara på månadens energi.

November 2019

OKEJ, nog om oktober nu. Låt oss kika på november månads spelplan:

 • Månadens stjärntecken: Skorpionen och Skytten
 • Månadens element: Vatten och eld
 • Månadens tal: 5 och 14
 • Månadens tarotkort: Översteprästen, Måttfullhet/Konsten, 5 i bägare, 5 i stavar
 • Nymåne i: Skytten
 • Fullmåne i: Oxen
 • Venus i: Mestadels i Skytten och sedan i Stenbocken
 • Mars i: Vågen och Skorpionen
 • Merkurius i: Skorpionen retrograd

Oh la la, heta känslor och risk för konflikter ser november ut att bjuda på vid första anblick. Men det finns också en hel del djup kunskap och kreativ inspiration här! Wow! Många inre glödlampor kommer nog att tändas denna månad.

I november har vi talet 5, det står för:

Frihet, rastlöshet, stress, oro, nyfikenhet, snabbhet, länder, nationaliteter, resande, kommunikation, spontanitet, uppror, rebell, ansvar över grupper, myndigheter, faderskap, lärare, religion, etik, moral, utbildning, beroende, missbruk, negativt tänkande.

5:an kan vara både en lugn klok filbunke med enorma mängder av djuplodad kunskap, som en rastlös frihetstörstande rebell, utan vare sig tålamod eller eftertanke. 5:an gör först och tänker sedan men kan också grotta ner sig i oro, stress och negativa tankar utan att agera alls. 5:an upplever ofta en konflikt mellan egna passionen (följa hjärtat) och ”rätt och fel” i samhället. 5:an kan ha svårt för att hålla inne med sanningen, rak och ärlig är 5:ans paroll. Träning och fysisk aktivitet är viktigt när vi har med 5:an att göra, det finns mycket energi här som behöver få utlopp. Eftersom 5:an brukar komma med frustration kan det vara bra att låta kroppen och inte bara hjärna jobba under november.

Tarotkortet 5 i stavar (ett av de kort som vi har denna månad) står för stress, konflikt och blockering. Speciellt kopplat till arbete eller skapande förmåga. Livet kan kännas som en börda, en tungt ok där uppgifter hopar sig på hög. Du varken orkar eller hinner med känns det som. Kortet råder oss att uttrycka våra känslor i arbetet, ta saker och ting lite lättare och framförallt – göra en grej i taget. Du kan inte bocka av ALLT på din ”att göra lista” på en gång. Ta det bitvis och behåll fokus på det du gör för stunden. Meditera, få tid till pauser av avkoppling eller träning trots din pressade situation. Det kommer göra allting så mycket lättare.

5 i stavar påverkar oss också i och med den Merkurius retrograd vi har under november. I vanlig ordning kan teknik, kommunikation och transport strula. Det behöver inte vara så, men det är rätt så vanligt. Se upp för missförstånd/förvirring och var extra tydlig i hur och vad du kommunicerar. En retrograd innebär också långsammare tempo, och du kan få vänta i evigheter på svar från andra eller upptäcka att mejl eller post inte nått fram. Det kan skapa den stress och frustration jag beskrev ovan. Ha tålamod med de hinder eller förseningar som kommer i din väg, livet vill ofta att vi ska stanna upp av en anledning.

Kortet Översteprästen (nr. 5 i Tarot) som vi också har i november står för utbildning och högre kunskap. Detta kan ses i relation till stjärntecknet Skytten som påverkar oss denna månad. Skytten liknar 5:an i sin törst efter frihet, och Skytten vill lära sig ALLT. Djupare (vetenskaplig, andlig eller religiös) kunskap fascinerar Skytten och det är också Översteprästens expertis! Eftersom vi även har detektiven i zodiaken med oss, knivskarpa Skorpionen, så kan det vara så att vi denna månad gräver ner oss rejält i ett ämne, eller att vi tvingas till det (för studenterna så kommer det vara tunga tentor/hemläxor på schemat i november).

Översteprästen står för en lärare, en fadersfigur eller en mästare av något slag. Kanske är november tiden då du lär av någon eller får tillfälle att själv lära ut. Översteprästen och 5:an är pedagogen som är bra på att förklara svåra saker. Översteprästens ljusa sida är en harmonisk figur med stor vishet som ser helheten, har överblick. Denna ”präst” sprider också sin kunskap och hjälper andra att hitta helhet, få balans i livet. I november kanske du ger goda råd åt andra eller själv får ett sådant. Översteprästens mörka sida är en auktoritär, pompös, känslokall paragrafryttare. Att möta en sådan person kan vara tufft, men sorgligast är att vara en sådan själv!

Förutfattade meningar, etik, moral, dogm och tabun är också kopplade till detta kort. Detta kan komma på tal under november. ”Prästen” kan också vara en chef eller en gruppledare i ditt liv; du kan behöva stå upp mot en sådan person eller hamna i diskussion kring dina arbetstider, arbetsuppgifter eller din roll i gruppen/kollegiet. ”Prästen” kan även vara just en präst, en själavårdare eller rådgivare av något slag: psykologen, (par)terapeuten, diakonen, konsulten, coachen, studie- och yrkesvägledaren, personliga tränaren osv.

Att se sanningen i vitögat och erkänna den är Översteprästens lärdom. Detta går hand i hand med retrograden i Skorpionen som vill få oss att reflektera och se in i vårt allra djupaste innersta. Se vilka sanningar som döljer sig där. Genom att göra det får vi syn på gamla mönster – hur dessa har orsakat oss (eller andra) smärta och lidande. Det är nu dags att bryta med gamla mönster. Det kan handla om Skorpionens domäner, det vill säga relationer, sex, transformation, makt och pengar… men det kan också handla om mönster och beteenden kopplade till 5:an: stress, oro, ängslan, kritik, beroende, missbruk, negativt tänkande. 5:an måste lära sig att lyssna på sitt eget hjärta.

Översteprästen och 5:an räds inte sanningen och säger den. Det kanske är dags för det denna månad? Att säga sanningen är att vara sann i sin kärlek mot sig själv och mot andra. Men en sanning ska aldrig sägas i agg med ont uppsåt. En sanning ska sägas i ömhet med kärlek, och ge konstruktiva råd till hur en person kan uppnå förändring i sitt liv.

Det är intressant att vi under november har vatten och eld som element, för kortet Måttfullhet/Konsten (nr. 14 i Tarot) handlar om att blanda dessa två. Kortet (som i Thoth Tarot styrs av Skytten) kallas också ibland för Alkemisten och visar på skaparkraft. Genom att förena motsatser, bildas ny ånga. Mörker och ljus, yin och yang, död och pånyttfödelse, inom oss förenas. Skorpionens (se även kortet Döden, nr 13 i Tarot) fågel fenix når nu sin förvandling. Vi ser inåt, hittar vår egen kunskapskälla och drar nytta av våra erfarenheter.

Kortet råder oss till balans, varken för mycket eller för lite av något och att i den processen ta hjälp av vår enorma kreativitet. Uttryck dig denna månad! Skapa eller ta del av musik, konst, dans, inredning, underhållning och teater. Våga möta din motsats eller det som känns annorlunda. Slå dig fri från tabun och det som känns moraliskt rätt och riktigt… i lagom dos såklart. Kortet är ett av mina absoluta favoritkort inom Tarot, så det känns fantastiskt att vi alla har med oss denna magiska energi under november (som en motpol mot 5:ans lite bråkiga och oroliga karaktär). Läs gärna mer om kortet här.

Slutligen har vi även 5 i bägare att dras med, ett kämpigt kort som står för besvikelse, obalans och störningar – främst i våra relationer. Det kan handla om höga förväntningar som krossats eller så biter dina tidigare erfarenheter av besvikelse dig i svansen. Du är rädd för att bli besviken, fruktar detta men drar ändå till dig det. Återigen handlar detta om gamla mönster och beteenden som Översteprästen och retrograden i Skorpionen vill belysa denna månad. Att erkänna vad man är rädd för och uttrycka det är ofta ett stort steg på vägen. Reflektera och fundera över vad du lärt dig av dina besvikelser, och varför dina förväntningar ser ut som dem gör.

Att dränka sina sorger i alkohol eller ta till andra beroenden: shopping, sex, droger, spelande eller mat ligger nära till hands när vi har med 5:an att göra. Kom ihåg att du är större och klokare än så!

5 i bägare kan även stå för känslomässiga konflikter med omgivningen eller ensamhet. Antingen känner du dig ensam eller så är du rädd för att bli ensam. 5 i bägare är också expert på att bara se det negativa och smärtsamma, försök att vända på perspektiven och bli uppmärksam på din egen inställning. Ditt liv är fullt av glädjeämnen och framtiden bjuder på det du förväntar dig. Attrahera det du vill ha istället för det du inte vill ha.

Eftersom vi har en Merkurius retrograd i just Skorpionens tecken så kan gammalt groll, undangömda känslor, hemligheter, lögner och oförrätter komma upp till ytan. Eller så tvingas vi gå igenom sådant vi trodde oss vara klara med, en gång till. Ljuset i tunneln denna månad är de viktiga insikterna vi får. Kunskapens nyckel öppnar otaliga dörrar och kreativitetens förlösande, stärkande och tröstande kraft kommer att hjälpa oss, likaså vibbarna från Skyttens positiva inställning.

Fem frågor du kan ställa dig denna månad:

 1. Var öppen för ny kunskap. Hur kan du utbilda dig själv och andra?
 2. Reflektera och ta ansvar för dina känslor. Hur kan du må bättre?
 3. Vad är sant och vad är inte längre en sanning i ditt liv. Vem är du 2019?
 4. Skapa något med dina händer. Hur får du din vardag vacker och balanserad?
 5. Var en bärare av ljus. Din roll är viktig. Hur kan du hjälpa andra?

Ulltovad konst av mig – hösten 2019. Inspirerat av mina tre passioner i livet: andlighet, kreativitet och musik. “Love Will Save The Day” är en favoritlåt som hjälper mig när livet känns kämpigt.

Ta hand om er och ta hand om varandra.

Varm kram

/Musikmediumet

Ps. Hur du blir påverkad av energierna denna månad är individuellt, kanske känner du dig träffad av ett tal/tarotkort här ovan eller av allt i texten. Eller så träffar ingenting av det jag skrivit rätt, jag hoppas att du ändå kan få en förståelse för vad andra i din omgivning kanske går igenom och upplever denna månad. Astrologiskt påverkas vi alla olika mycket av vad som sker på himlen, därför är det bra att ha sitt eget personliga horoskop till hands.

Tarot, numerologi och astrologi är även ett brett kunskapsområde med flera olika läror. Hur jag tolkar korten, talen och stjärntecknen står för mig. Var inte rädd för att söka efter andra tolkningar/läror och lita på vad din egen magkänsla säger.

One Reply to “Kunskapens nyckel och kreativitetens kraft – Energirapport för November 2019”

 1. Godmorgon! Känner mig så träffad av femman som har varit mitt tur nummer så länge jag kan minnas. Bra med reflektion över oktober, skrämmande och häftigt på samma gång. Mkt intressant att läsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *