Tack för allt 2010-talet, Del 1

Häng med mig längs minnenas allé när jag sammanfattar mitt eget 2010-tal med en bildkavalkad. Det har varit ett händelserikt årtionde på ett personligt plan, både privat och yrkesmässigt.

Att bjuda på såhär mycket av mig själv i både text och bild är inte helt självklart, men kan jag inspirera någon genom att berätta min 2010-tals historia så vill jag göra det. Del 2 (2016-2019) hittar du här.

– 2010 –

I början av 2010-talet bor jag i litet hus i Eskilstuna med min dåvarande pojkvän, vi studerar båda två och har väldigt roligt ihop. 2010 klarar jag av min fjärde och femte termin på Mälardalens högskola. Samtidigt som jag pluggar är jag chefredaktör för kårtidningen och arbetar extra med grafisk design. Flitens lampa lyser ofta på loftet i det lilla huset där jag har min dator, men som tur är ser min sambo till att det också blir lek och skratt. 2010 bjussar på häftiga resmål: New York, Grövelsjön och Schweiz.

– 2011 –

Firande, skratt, flytt och hjärtat i halsgropen kan beskriva 2011. Mitt andra syskonbarn kommer till världen men får en kämpig start med akut hjärtoperation i Lund, lyckligtvis går det bra men usch så rädd jag var. Min sista termin på högskolan ägnar jag åt ett examensarbete, det är svårt men väldigt roligt. Jag gör ett undervisningsmaterial för grundskolan.

En vänskap med en klasskamrat fördjupas även detta år, dock skiljs våra vägar tillfälligt åt, hon flyttar norrut och jag och min kille lämnar huset för att pröva våra vingar i min hemstad Stockholm. Hösten 2011 kontaktar jag bokförlag för att ge ut mitt undervisningsmaterial, jag får napp men det hela rinner ut i sanden. Det gör inte så mycket, för årsskiftet 2011/2012 öppnas en helt ny dörr: jag får äntligen ett heltidsjobb som marknadskommunikatör. En ny utmaning tar sin början.

– 2012 –

Detta år gifter sig min bästa vän och bjuder på ett hejdundrande bröllop som årtiondets vackraste brud. Uppe till höger en suddig bild på två filurer från bröllopsfesten, två vänner som fyllt upp min bok med allsköns festliga minnen under mina ungdomsår. Ovan ser ni även min kära bror och far från firandet av min födelsedag. <3

I övrigt kantades året av mycket arbete med näsan bakom skärmen. Jag fascinerades av mitt nya jobb på det stora företaget – allting kändes nytt och annorlunda. Det här var året jag växte rejält och för första gången kände mig vuxen på allvar. Min garderob förnyades när lönen trillade in, jag åkte på konferens samt spenderade sommarsemestern i Hjo och i Schweiz. Det kändes som om livet bjöd på lyxiga gåvor efter flera år som fattig student.

– 2013 –

Mamma <3

2013 flög jag åter till vackra Schweiz och fick härliga upplevelser, det blev även en tågresa norröver till en kär vän där jag fick testa på långfärdsskridskor, wow vilken grej!

På jobbet gick det bra, jag skrev ett pressmeddelande som gav oss uppmärksamhet i Metro samt utvecklades i min yrkesroll: från marknadsföring till upphandling.

Samtidigt blev det allt tuffare privat. En storm skavde inombords och det blev milslånga promenader med djupa tankar. Min dåvarande relation tog slut och jag gav mig ut på bostadsmarknaden. Till en början hade jag trädgårdsmöbler i köket, men det gjorde mig inget, jag var nöjd över att äntligen ha hittat ett ställe att bo på.

2013 var också året jag införskaffade mig en keps (precis som min söta systerdotter) och sådde fröet till vad som skulle bli nästa års utmaning: musikjournalistik. Något jag också minns såhär i efterhand är antalet sjukdagar detta år, kroppen gjorde vad den kunde för att få mig att varva ner men jag lyssnade sällan. Istället la jag i nästa växel.

– 2014 –

Mamma <3

Året då jag tar pinsamt många bilder i speglar iklädd diverse outfits? Ja, haha, så kan man beskriva 2014. Instagram har slagit igenom på allvar, och varje dag tycks vara en selfie-dag. Jag fortsätter resa och besöker både Schweiz (igen) och Barcelona, där jag dricker alltför mycket Sangria och spyr i en taxi. Livet är inte så glamouröst som på bild.

På jobbet har jag musik i lurarna och roliga kollegor som gör det värt att streta på, väl hemma fortsätter jag att arbeta. Min nya karriär som musikkritiker har kommit igång, och recensioner betas av på kvällar och helger.

När jag väl hinner träffa familj och vänner kan jag koppla av, men annars är jag fast besluten om att livet ska gå i 180. Jag nöjer mig inte med ett extraknäck som skribent, utan skaffar mig ett till, för en musikblogg.

Under våren tränar jag akrobatik/gymnastik och under hösten går jag en kvällskurs på Stockholms universitet samt en i hiphop/streetdance. Vilar, det gör jag nästan aldrig. Jo, på midsommar som jag firar ensam i soffan. Kärlekslivet detta år är höga toppar och djupa dalar. Jag förstår inte den egentliga orsaken till varför jag är så trött och ledsen.

Hösten 2014 har jag vackert långt hår men känner mig rätt så tom inuti. Året avslutas med att min kropp strejkar totalt och jobbmässigt bestämmer jag mig för att gå ner i tid, inte arbeta heltid. Julen firar jag med att vara långledig. På bilden med tomteluvan är jag alldeles för smal.

Musikåret 2014

– 2015 –

2015 är året då jag når botten men tar mig upp igen. Årets första månader är kantade av ständiga magproblem, oförklarlig feber och trötthet. Jag reser till Schweiz, möts av en vän som oroligt ber mig gå till doktorn direkt när jag återvänder hem. Flera läkarbesök blir det, men trots mina knappa 44 kg blir jag inte sjukskriven för min utbrändhet. I efterhand vet jag att det var gåva, även om jag inte såg det som det när jag mådde som sämst.

Fantastiska föräldrar, vänner, kollegor och en förstående chef stöttar mig, och jag kan arbeta så smått de sista månaderna innan jag väljer att avsluta min anställning. Våren 2015 är jag även med i en cirkel för medialt intresserade, vi träffas några gånger i en lokal på söder och vår lärare ger oss spännande övningar. Att gå till dessa träffar känns varmt och tryggt, ett andningshål i allt det jobbiga.

Oanade krafter stiger inuti mig när våren väl slår ut i blom, jag klipper av mig håret och tar beslutet att flytta ifrån min hemstad för studier i Malmö under hösten. Men innan jag beger mig söderut har jag en avkopplande sommar tillsammans med vänner och familj. Tacksamheten jag känner gör mitt hjärta alldeles fullt.

Mötet med Malmö och Skåne är kärlek vid första ögonkastet. Den nyfunna friheten som fyller mig känns som ett lyckorus. Jag spenderar mycket tid utomhus, som jag aldrig sett “natur” förut. Himmel och hav, åkrar och ängar. Perspektiven är milsvida.

På högskolan pluggar jag Engelska och vill inte alls vara lärarna till lags. Till skillnad från förr då höga betyg var min målsättning, vill jag nu rebelliskt ifrågasätta, skolka och göra precis som jag vill. Grammatikkursen struntar jag blankt i, medans litteraturkursen fångar mig totalt. Det är en av de bästa kurser jag någonsin läst.

Värre är det med den avslutande skrivkursen som är fruktansvärt dålig i sitt utförande, vilket jag också meddelar i en anonym utvärdering. Några veckor senare får jag betyget underkänt på kursens skrivuppgift med motiveringen att den är “för journalistiskt skriven”. Jag blir förbannad, men när ilskan väl lagt sig inser jag att det är ett kvitto på min profession. Jag känner mig stolt.

Musikåret 2015

Omslagsbild – Öppnar bubbel i Nyköping under en jätterolig helg tillsammans med en vän <3

Läs fortsättningen (2016-2019) i DEL 2 av mitt 2010-tal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *