Orakelkort 33 – Maria Magdalenas altarrum

Maria Magdalenas altarrum

nr. 33

Ett danskflaggat vikingaskepp har ankrat i viken. Ledd av aftonstjärnan Venus har
besättningen hittat hem till Roskilde igen, med sig denna gång har de
dyrbar last: en besynnerligt stark och modig kvinna vid namn Maria Magdalena.
Hon bad om att få resa med till den kust som hon aldrig har sett,
annat än i sina syner. Här vet hon att hennes altarrum står iordningställt,
smyckat med ax av korn, ett Camargue-kors och en bevingad sfinx.

Legenden förtäljer att Maria Magdalena efter Jesu död och uppståndelse reste till Frankrike och bosatte sig en grotta. Om det är sant kan vi inte säkert veta, men i södra Frankrike finns det många som ser henne som ett sant helgon och Maria Magdalena är väl representerad i konsthistorien. En något mer fantasieggande tanke, är att denna apostlarnas apostel reste vidare som pionjär, för att förkunna Kristi lära även i Norden. Kanske var Danmark första anhalt?

Innan karta och kompass var uppfunnet fick sjöfarare navigera enligt stjärnorna, numera har både större och mindre fartyg allsköns digital utrustning för att bestämma kurs över vågorna. Ändå ser vi båtar som går på grund. Symboliskt kan tyckas, för vi människor lyckas ju också med det samma. Vi förvirrar oss, stöter i och faller ibland överbord.


Detta kort uppmanar dig att uppsöka ditt eget inre altarrum. En stilla plats där du kan reflektera ostört för att finna svar i ditt inre. Ta dig tid för retreat, tystnad och avkoppling. Kanske genom ett bad, en promenad eller i meditation. Syftet ska inte vara att du blir stimulerad, snarare att vardagens brus slås av. Själen viskar, så vi måste aktivt höra den genom att dra ner på volymen. Resultatet du får är värdefullt, du kommer att kunna navigera enbart genom intuition.

Dolt i Maria Magdalenas altarrum finns sju demoner. Dessa refererar till de sju demoner som Jesus befriade Maria Magdalena ifrån, men även till de sju makter som styr egot, vilka finns listade i hennes evangelium. Genom att identifiera, acceptera och frigöra oss från egots demoner skapar vi mer frid och fred. När demonernas tampar och rep förlorar greppet om oss, får vi svar på vad vi klänger oss fast vid. I vårt inre altarrum kan vi se syner och uppleva kontakt med det icke fysiska. Dessa inre äventyr kan ingen ta ifrån oss. Detta är den sanna friheten som människa.

Ute på de sju haven kan tillvaron kännas ensam, lika små och övergivna kan vi känna oss när någon vi hållit av inte längre finns närvarande i våra liv. Maria Magdalena vill att vi ska veta att separation bara är illusion, att själen aldrig dör. Kärleken är gränslös, evig och ständigt existerande, för det är i ditt hjärta du hittar ditt eget inre altarrum.

Akvarellmåleri och text av Veronica Larsen, 2021-2022

Referenser och inspiration i arbetet

Interiör från Roskilde domkyrka, Maria Magdalena kyrka och Grödinge kyrka

Den svenska psalmboken

Albumet ”Mercy” av Natalie Bergman (Musik, 2021)

”Enligt Maria Magdalena” av Marianne Fredriksson (Bok, 1999)

”Mary Magdalene Revealed: The First Apostle, Her Feminist Gospel & the Christianity We Haven’t Tried Yet” av Meggan Watterson (Bok, 2019)

”Bilden av Maria Magdalena, från Giotto till Cezanne av Görel Cavalli-Björkman (Bok, 2020)

Orakelkortlekar

Podcast-avsnitt och dokumentärer om Maria Magdalena

”Soul Rebel” av Bob Marley (Låt, 1970)

Egna upplevelser i meditation och andliga tillstånd

Musik från denna spellista

Läs mer om projektet med min Orakelkortlek här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *