Anna Vild – Skål för våren (låt)

När jag satte mig ner till att skriva denna skärtorsdag så bländade vårsolen mig i ögonen, jag reste mig för att vinkla persiennen i fönstret och fick med ens se två skator utanför.  Fågelbadet på min uteplats som småfåglarna* gärna plaskar i får då och då besök av större fåglar. Nu ruskade båda skatorna på sina fjädrar, burriga efter ett bad. Det måste sett komiskt ut när dom doppade sig eftersom skålen är så liten, haha! Attans att jag missade det. Men skator vill ogärna ha publik har jag märkt, detta är inte första gången jag missar deras badande… dom smyger dit när jag sitter med hörlurar eller försjunken framför datorn. Smarta djur.

Att jag fick nys om Anna Vild får jag tacka sociala medier för. Hon följde mig på Instagram och jag blev nyfiken som vanligt när det är en artist jag inte känner till. Anna har en spännande bakgrund och annorlunda teman i sin musik. Hon verkar dessutom frispråkig och vild(!) till sinnet, inte rädd för att sticka ut och säga sin sanning. Det gillar vi såklart här på Musikmediumet.se. Utöver sitt musikskapande arbetar Anna även med själavård, hon verkar som medium, terapeut och vägledare inom energimedicin.

Anna förklarar med egna ord:

”Jag är likt många kvinnor genom generationer i min släkt, bärare av den klarsynta och klarkännande egenskap som förr ansågs vara sjuklig och skrämmande. Tack och lov går vår vetenskapliga forskning framåt och den shamanska vägen blir allt svårare för forskarna att ställa sig skeptiska till.

Mitt terapeutiska arbete springer likt min konst ur naturfolkens uråldriga, metafysiska övertygelser – om att allt, precis allt består av energi. Lär vi oss att läsa energins universella lagar och språk, kan definitivt mirakler ske i våra liv, varje dag om vi så önskar.

Gör vi det vi älskar – så blir vi friska.”

Singeln Skål För Våren är skriven av Anna själv och producerad tillsammans med Marcus Åkesson.

Vi läser följande om låten:

”… en hyllning till alla som en gång föll och fortfarande faller offer för begreppet HÄXJAKT. För, vad är egentligen en häxjakt och vad hände i själva verket under det mörka, hemliga 1600-talet i Sverige? Det är frågan Anna Vild, som artonåring en gång ställde sig i samband med ett sångframträdande på skolavslutningen i Katarina K:a på Södermalm i Stockholm. ’Det är en av de mäktigaste stunder jag någonsin varit med om. Känslor som tog över hela mitt väsen just då, som jag på ett sätt inte helt kände igen. En stor del av revanschlustan kunde jag självklart koppla till min egen tonårsresa, men sedan fanns där djupa förnimmelser som fick mig att bli nyfiken på vad som hänt på den platsen, långt för jag steg in.’ Anna kom med tiden, i samband med sitt sökande i kontakt med Trolldomsprocessen och Det stora oväsendet i Katarina. Historier som nu tio år senare ligger till grund för en stor del av hennes konstnärskap. Inte minst när det kommer till att påvisa likheten mellan vad som hände då – och vad som pågår i nutid. Häxjakt är nämligen ett minst sagt aktuellt begrepp idag, menar hon. Skål För Våren är Anna Vilds strå till den historiska stacken av bortglömd kunskap.
Som en musikalisk bro mellan tiderna.”

Ni som läste mitt senaste blogginlägg ”Respektera en häxa” kanske kommer ihåg det jag skrev om häxprocesser:

”Jag kan ibland känna det som att de fortfarande vandrar människor på jorden som en gång stod vid eldens lågor under häxprocesserna. Människor som hejade på då, som tycker att det är inte mer än rätt att kvinnor ska bli ifrågasatta och fråntagna sin rätt att tro på sin egen andlighet och sina förmågor. Människor som inte respekterar en häxa på grund av rädsla.”

Det är både starkt och modigt av Anna att göra musik med det här temat, för jag är lika övertygad som hon att häxjakt pågår än idag. Såhär skriver Anna i ett inlägg på Instagram/Facebook:

”Jag har fått en del frågor i intervjuer de senaste dagarna om vad jag egentligen tror skiljer dåtidens häxprocesser ifrån nutidens. – Internet blir mitt svar. Elden på backen har bytts ut mot vågor i luften. De vilsna män som däremot manipulerar kvinnor att frysa ut andra kvinnor och vice versa – är fortfarande de samma.”

Trots det allvarliga temat så är Skål För Våren varken mörk eller deppig, den är snarare full av magi, dans och sprittande vårkänslor. Hoppfull. Rysningarna sprider sig i kroppen, det bubblar upp känslor inuti, minnen av hur det en gång var. Anna Vild påminner i mina öron lite om Helen Sjöholm, Laleh och Lisa Ekdahl. Det finns något klassiskt och urtida över hennes röst, den klingar så äkta och sann.

Både musikkritikern och ljusarbetaren i mig går igång, min själ kvittrar glatt ihop med Skål För Våren och Anna Vild.

Den 24/4 släpps hennes debutalbum Vårskrik – något att se fram emot.

*Koltrast, blåmes, rödhake, talgoxe, gråsparv… Vissa fåglar tar längre tid på sig i badet, vissa kommer i gäng. Blåmesen är trots sin litenhet en riktig tuffing, hen jagar bort talgoxarna. Och när den badar blir den som en tussig boll, oemotståndligt söt. Men det tror jag inte den skulle gilla att höra, att den är liten och gullig. Haha!

<3

/Veronica

Bilder av fotograf: Marcel Köppe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *